Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενδεχόμενη αύξηση των κουνουπιών λόγω βροχοπτώσεων - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

24 Απριλίου 2023

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενδεχόμενη αύξηση των κουνουπιών λόγω βροχοπτώσεων


Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενδεχόμενη αύξηση των κουνουπιών λόγω βροχοπτώσεων

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται βροχοπτώσεις σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έχουν πλημμυρίσει πολλές εκτάσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται παραγωγικές όλες οι εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση της θερμοκρασίας το επόμενο διάστημα, διαμορφώνει συνθήκες αύξησης των πληθυσμών κουνουπιών σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετεωρολογικοί σταθμοί όπως αυτοί των Αιτωλικού, Πύργου, Λάπα Αχαΐας κ.α., κατέγραψαν ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2023, ύψη βροχής ισοδύναμης με το 50% έως και το 100% της συνολικής βροχόπτωσης του 2022. Η αύξηση αυτή έχει ως άμεση συνέπεια την δημιουργία ευνοϊκών συνθήκων για τα κουνούπια και επιτάχυνση του βιολογικού τους κύκλου.


Κατόπιν αυτών, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και υπεύθυνος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, αναφέρει σχετικά:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών. Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ψεκασμοί σε περισσότερα από 2.000 στρέμματα εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, έκταση τριπλάσια από το αντίστοιχο διάστημα των περασμένων ετών. Στο μεγαλύτερο μέρος των εστιών της παραπάνω έκτασης, και συγκεκριμένα στο 80% αυτών, οι ψεκασμοί έγιναν με drones, αν και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν δυσχεραίνουν την προσπάθεια καταπολέμησης. Στόχος είναι η όχληση που θα έχουμε να είναι σαφώς χαμηλότερη της αναμενόμενης, τηρουμένων των αναλογιών. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα απειλής της δημόσιας υγείας, καθώς ο συγκεκριμένος πληθυσμός δεν είναι απειλητικός για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Ο επιδημιολογικός έλεγχος αποτελεί πρωταρχικό στόχο του έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.»

Από σήμερα, η εντατικοποίηση των δράσεων του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών περιλαμβάνει στο πεδίο ψεκασμούς με ελικόπτερο, το όποιο θα παραμείνει στην περιοχή εκτέλεσης του έργου, καθώς και καθημερινούς ψεκασμούς με drones. Εκτιμάται πως εντός των επόμενων εβδομάδων οι εστίες αναπαραγωγής και οι πληθυσμοί των κουνουπιών θα μειωθούν στο ελάχιστο και σταδιακά θα ελεγχθούν πλήρως.

Το τριετές έργο καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2024.

• Αναβαθμίζει πολυεπίπεδα τις δυνατότητες αντιμετώπισης των προβλημάτων όχλησης και κυρίως των απειλών για την δημόσια υγεία σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

• Αξιοποιεί σε μέγιστο βαθμό όλα τα διαθέσιμα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας, λαμβάνοντας υπόψη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αναγνωρισμένες και διεθνώς βραβευμένες μεθοδολογίες για την αντιμετώπιση της όχλησης και του επιδημιολογικού κινδύνου ασθενειών που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών.

• Αποτελεί μία άρτια οργανωμένη δράση, που υποστηρίζεται επιστημονικά από διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς της χώρας, ενώ την ευθύνη για το σχεδιασμό του προγράμματος έχει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

• Αξιοποιεί για τις εφαρμογές εξειδικευμένο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δεκαέξι (16) ψεκαστικά οχήματα, έξι (6) drones, καθώς και ελικόπτερο και αμφίβιο όχημα.

Φέτος, στο πλαίσιο του έργου και καθ’ όλη την διάρκεια των εργασιών πεδίου, διενεργούνται περισσότερες από 3.500 δειγματοληψίες προνυμφών κάθε εβδομάδα σε εν δυνάμει εστίες 350.000 στρεμμάτων, 20.000 στρεμμάτων πλημμυρισμένων εκτάσεων και 2.600 χλμ. καναλιών και ρεμάτων.

Οι εργασίες στο πεδίο υλοποιούνται από ομάδα πενήντα (50) επιστημόνων και τεχνικών, που υποστηρίζονται και κατευθύνονται από επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης της αναδόχου εταιρείας, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία των Τμημάτων Δημόσιας Υγείας των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.

Οι ψεκασμοί αναμένεται να συνεχιστούν καθημερινά μέχρι το Νοέμβριο.

Για θέματα όχλησης και προστασίας από τα κουνούπια, το κοινό μπορεί να απευθύνεται από σταθερό τηλέφωνο στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad