Συνέντευξη του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Εφημερίδα «Αιτωλοακαρνανικός Τύπος» - Αstakos-News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos-News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

13 Ιουνίου 2023

Συνέντευξη του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Εφημερίδα «Αιτωλοακαρνανικός Τύπος»


Συνέντευξη του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Εφημερίδα «Αιτωλοακαρνανικός Τύπος»

Με τίτλο: «Μια ενωμένη κοινωνία δεν έχει να φοβηθεί τίποτε» δημοσιεύεται στην μηνιαία Εφημερίδα «Αιτωλοακαρνανικός Τύπος» συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Ο Σεβασμιώτατος απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Νίκου Ζαπαντιώτη μιλάει για όλα, για τις συνθήκες που συνάντησε κατά την ενθρόνισή του, για τα προβλήματα που τον περίμεναν, τις προσπάθειες και τον τρόπο επίλυσης τους, για τις προτεραιότητες που έθεσε στην αρχή της Επισκοπικής του διακονίας, για τη σχέση του με τον κόσμο και τις τοπικές αρχές.

Αναφερόμενος στις πρώτες του εντυπώσεις από την Αιτωλοακαρνανία επισημαίνει ότι «στον τόπο αυτό υπάρχει μία ζωντανή Εκκλησία με ειλικρινή πίστη, βαθιά ευσέβεια, ενσυνείδητη λατρευτική ζωή, αλλά και επιθυμία επικοινωνίας με τον Επίσκοπο». Υπογραμμίζει την απόφασή του να βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με όλους και εκμυστηρεύεται, ότι κάθε στιγμή εισπράττει αγάπη και σεβασμό από όλους τους ανθρώπους που συναντά.

«Εδώ, στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδος, αφουγκράστηκα τον παλμό της ευσέβειας και της αγάπης προς την Εκκλησία. Όσο για την στάση προς το πρόσωπο μου, σας διαβεβαιώ πως η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση με την οποία με περιέλαβαν κληρικοί και λαϊκοί, μου επέτειναν τον ζήλο και τον πόθο να διακονήσω με όλες μου τις δυνάμεις τον ευλογημένο λαό της Αιτωλοακαρνανίας και να τοποθετηθώ στις καρδιές όλων ως φιλόστοργος πατέρας και αφοσιωμένος στις ποικίλες ανάγκες τους Ποιμενάρχης και συμπαραστάτης» αναφέρει σε άλλο σημείο.

Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε αναφέρεται στην έλλειψη κληρικών και στην ανάγκη να ενεργοποιηθούν όλοι οι πιστοί στο έργο της τοπικής Εκκλησίας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην ανακαίνιση του Επισκοπείου στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, που αποτελεί προτεραιότητα «όχι μόνο ως κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτου, αλλά κυρίως ως μία ένδειξη σεβασμού στην εκκλησιαστική ιστορία αυτού του τόπου».

Επίσης μιλώντας για το μέλλον του τόπου και των κατοίκων του τονίζει ότι: «λαοί με ζωντανή ιστορική μνήμη διατηρούν το προνόμιο να βρίσκουν ευκολότερα την θέση τους σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο. Η πορεία προς το μέλλον απαιτεί την διαρκή αναβάπτιση στο ένδοξο παρελθόν, αλλά και την ετοιμότητα και το θάρρος να προχωρούμε μπροστά».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου:

Συμπληρώνετε έξι μήνες από την ενθρόνισή σας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ποιες οι πρώτες σας εντυπώσεις;

Η πρώτη εντύπωση που αποκόμισα είναι πως στον τόπο αυτόν υπάρχει μία ζωντανή Εκκλησία, με ειλικρινή πίστη, βαθιά ευσέβεια, ενσυνείδητη λατρευτική ζωή, αλλά και επιθυμία επικοινωνίας με τον Επίσκοπο. Έτσι, παρά την μεγάλη γεωγραφική έκταση της Μητροπόλεως αποφάσισα να βρίσκομαι διαρκώς σε επαφή με όλους. Σχεδόν καθημερινά, καλύπτω μεγάλες αποστάσεις, επιδιώκοντας να έχω προσωπική σχέση με το ποίμνιό μου. Σας διαβεβαιώνω πως ο όποιος κόπος μου αποζημιώνεται από την αγάπη και τον σεβασμό που εισπράττω κάθε στιγμή απ΄ όλους. Οι εντυπώσεις από αυτές τις διαδρομές είναι συγκλονιστικές. Αισθάνομαι πως ταξιδεύω, όχι μόνον στον χώρο, αλλά και τον χρόνο. Φτάνω αίφνης στο Μεσολόγγι και είναι σα να ψηλαφώ τον ύψιστο ηρωισμό της ελληνικής ιστορίας. Φτάνω στο Αγρίνιο και είναι σα να βλέπω την Ελλάδα της προκοπής και της προοπτικής. Και παντού αισθάνομαι την παρουσία των αδελφών μου κληρικών, οι οποίοι κρατούν σοφή ισορροπία ανάμεσα στην παραδοσιακότητα και την επαφή με το «σήμερα».

Ποια τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε και ποιες οι προτεραιότητές σας;

Η πρώτη πρόκληση που αντιμετώπισα και που θα ήθελα να σας αναφέρω είναι η έλλειψη κληρικών. Βεβαίως, δεν πρόκειται για πρόβλημα που αφορά μόνον την Μητρόπολή μας. Στην Αιτωλοακαρνανία όμως, η ανάγκη κληρικών είναι επιτακτικότερη, λόγω του μεγέθους της Μητροπόλεως και των πολλών κενών εφημεριακών θέσεων. Παράλληλα με αυτό, οξύ πρόβλημα υπάρχει και με τις κτιριακές υποδομές, οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου να στεγαστούν οι κοινωνικές, φιλανθρωπικές και ιεραποστολικές δράσεις. Τα προβλήματα αυτά ουσιαστικά επιβάλλουν και τις προτεραιότητες. Το πρώτο μέλημα της Εκκλησίας είναι πάντα η ενεργοποίηση όλων των πιστών στο έργο της Εκκλησίας, κάτι που είμαι βέβαιος πως θα οδηγήσει στην ευρύτερη επαφή με τη νέα γενιά και επομένως, στην ανάδειξη νέων κληρικών. Όσο για τις κτιριακές υποδομές, έχω θέσει ως προτεραιότητα την ανακαίνιση του Επισκοπείου στο Μεσολόγγι, όχι μόνο ως κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτου, αλλά κυρίως ως μια ένδειξη σεβασμού στην εκκλησιαστική ιστορία αυτού του τόπου. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα κτίρια του Μεσολογγίου, τα οποία ανήκουν στην Εκκλησία. Ελπίζω πως οι εργασίες θα προχωρήσουν γρήγορα, ώστε να δοθούν νέες ευκαιρίες και αφορμές δραστηριοποιήσεως όλων των κατοίκων σε πνευματικές και λατρευτικές δραστηριότητες.

• Έχετε πει ότι οι Αιτωλοακαρνάνες σας περιέβαλλαν από την πρώτη στιγμή με αγάπη, εμπιστοσύνη και ευλάβεια. Αυτό -να υποθέσω- σας διευκόλυνε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα, το νέο τόπο και τις νέες αρμοδιότητες;

Όταν ένας νέος Επίσκοπος, όπως εγώ, ο οποίος δεν κατάγεται από τον τόπο της διακονίας του, αναλάβει τα καθήκοντά του, είναι επόμενο να θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία δεσμών με το ποίμνιό του. Για τον λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή, έθεσα ως στόχο μου τη γνωριμία με όλους ανεξαιρέτως, μέσω επισκέψεών μου και στις πλέον απομακρυσμένες ενορίες. Με την ευκαιρία που μου δίνετε σήμερα, θα ήθελα να επιβεβαιώσω πλήρως εκείνα που ανέφερα σε παλιότερες δηλώσεις μου, τις οποίες και εσείς επικαλεστήκατε: Εδώ, στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδος, αφουγκράστηκα και τον παλμό της ευσέβειας και της αγάπης προς την Εκκλησία. Όσο για την στάση προς το πρόσωπο μου, σας διαβεβαιώ πως η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση με την οποία με περιέλαβαν κληρικοί και λαϊκοί, μου επέτειναν τον ζήλο και τον πόθο να διακονήσω με όλες μου τις δυνάμεις τον ευλογημένο λαό της Αιτωλοακαρνανίας και να τοποθετηθώ στις καρδιές όλων ως φιλόστοργος πατέρας και αφοσιωμένος στις ποικίλες ανάγκες τους Ποιμενάρχης και συμπαραστάτης .

• Κατά τον ενθρονιστήριο λόγο σας, καλέσατε τις τοπικές αρχές και το λαό σε στενή συνεργασία για την ανάπτυξη και την πρόοδο της τοπικής Εκκλησίας και της κοινωνίας. Βρήκατε ανταπόκριση;

Η πρόσκλησή μου αυτή ήρθε ως συνέπεια της βαθειάς μου πεποίθησης πως, ο κάθε θεσμός, αλλά και το κάθε πρόσωπο, πρέπει να συμβάλλουν στην ενότητα της ελληνικής κοινωνίας. Τα προβλήματα και οι ανάγκες του παρόντος, αλλά και προκλήσεις του μέλλοντος πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύμπνοια, ομόνοια και αγάπη. Πιστεύω ακράδαντα πως μία ενωμένη κοινωνία, με τη βοήθεια του Θεού, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, πως, από τις επαφές μου με τις τοπικές αρχές, συνάντησα μια βαθιά αγάπη για τον τόπο αυτό, αλλά και την βεβαιότητα πως η Εκκλησία έχει να προσφέρει τα μέγιστα στις προσπάθειες για πρόοδο και ευημερία. Η συγκινητική ανταπόκριση που συνάντησα με καθιστά βέβαιο πως η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα θα είναι αγαστή και καρποφόρα.

• Πρόσφατα γνωστοποιήσατε την πρόθεσή σας για δημιουργία νέων Ενοριών στην πόλη του Αγρινίου. Μπορείτε να μας εξηγήσετε το σκεπτικό σας;

Ο πυρήνας της εκκλησιαστικής ζωής είναι η ενορία. Ζωντανή ενορία σημαίνει ζωντανή Εκκλησία. Απαραίτητη προϋπόθεση αναζωογόνησης των ενοριών είναι η προσωπική επαφή, ιδιαίτερα μεταξύ κληρικών και πιστών, η οποία είναι πρακτικώς αδύνατη στις πολυπληθείς ενορίες. Επίσης, ας λάβουμε υπόψη πως ενορία δεν είναι μόνον οι ακολουθίες και τα Μυστήρια. Γύρω από την ενορία οργανώνονται πλήθος δραστηριοτήτων, που αφορούν ανάγκες κάθε κοινωνικής ομάδος και ιδιαίτερα των νέων. Το Αγρίνιο είναι μία μεγάλη πόλη, η οποία διαρκώς επεκτείνεται. Σε εποχές οξυμένων πνευματικών αναγκών, έχω την άποψη πως πρέπει να δημιουργηθούν νέες ενορίες, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες αυτές με πολύ αποτελεσματικότερο τρόπο. Οι λόγοι λοιπόν αυτής της πρωτοβουλία είναι αμιγώς ποιμαντικοί.

• Πάντως όπως έγινε γνωστό, 57 ενορίες της Μητρόπολής σας είναι χωρίς εφημέριο. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Η ερώτησή σας μου δίνει την αφορμή να επισημάνω πως, πράγματι, η προσπάθεια του Επισκόπου είναι διπλή: Οφείλει, αφ΄ ενός, να δημιουργεί προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής ενοριακής ζωής, όπως προανέφερα, συγχρόνως όμως οφείλει και να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάδειξης νέων και καταρτισμένων κληρικών. Όντως, υπάρχουν κενά, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνδυασμένες ενέργειες. Βεβαίως, πρώτη προϋπόθεση είναι η συνειδητή εκκλησιαστική ζωή, μέσα από την οποία, όπως πάντοτε συνέβαινε στην Εκκλησία μας, θα αναδειχτούν νέοι κληρικοί. Πρέπει όμως να αντιμετωπιστούν και άλλα προβλήματα, όπως , παραδείγματος χάριν, ο περιορισμός νέων διορισμών. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήθηκε ίδρυμα, μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται ο κατώτατος μισθός αμίσθων κληρικών. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρέπει να εξασφαλιστούν και τα ανάλογα κίνητρα για εκείνους που επιθυμούν να διακονήσουν στο Ιερό Θυσιαστήριο. Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να σας αναφέρω πως ο θεσμός των εθελοντών κληρικών αποτελεί μία μεγάλη ελπίδα για το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας μας στο άμεσο μέλλον.

• Από το Μεσολόγγι, έχετε δηλώσει ότι «αν μένουμε μόνο στο παρελθόν, δεν μπορούμε ούτε το παρόν να διαχειριστούμε, αλλά ούτε και το μέλλον να ατενίσουμε με αισιοδοξία». Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του τόπου και των κατοίκων του;

Με την ερώτησή σας αυτή μου δίνετε την ευκαιρία να διατυπώσω εκ νέου το θαυμαστό προνόμιο του προνομιούχου αυτού τόπου, το οποίο συνίσταται στην αρμονία μεταξύ ενός ενδόξου παρελθόντος και ενός δυναμισμού που αφορά το μέλλον. Είναι επιβεβαιωμένο πως λαοί με ζωντανή ιστορική μνήμη διατηρούν το προνόμιο να βρίσκουν ευκολότερα την θέση τους σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο. Η πορεία προς το μέλλον απαιτεί την διαρκή αναβάπτιση στο ένδοξο παρελθόν, αλλά και την ετοιμότητα και το θάρρος να προχωρούμε μπροστά. Η δήλωση, στην οποία αναφέρεστε επιδιώκει ακριβώς να αναδείξει την ιστορική παράδοση όχι μόνον ως μνήμη, αλλά και ως παράγοντα προόδου. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι, το οποίον πρέπει να αναδειχθεί όχι μόνον ως ιστορικό αλλά και ως διαχρονικό ορόσημο. Επειδή λοιπόν υπάρχει Μεσολόγγι, είμαι δύο φορές αισιόδοξος για το μέλλον αυτού του τόπου και των κατοίκων του.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad