Μητσοτάκης: Συνεχίζεται το Market Pass, καθιερώνεται Youth Pass 150 ευρώ, εφαρμογή νέου μισθολογίου με αυξήσεις στο Δημόσιο - Αstakos News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

06 Ιουλίου 2023

Μητσοτάκης: Συνεχίζεται το Market Pass, καθιερώνεται Youth Pass 150 ευρώ, εφαρμογή νέου μισθολογίου με αυξήσεις στο Δημόσιο


Τον «οδικό χάρτη» διακυβέρνησης της νέας τετραετίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, της δημόσιας υγείας και της παιδείας, περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων, είπε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του, δηλώνοντας συγκινημένος που τον εμπιστεύθηκε ο λαός για άλλη μία τετραετία.

Έκλεισε ένας κύκλος τοξικότητας, είπε ακόμη, επικαλούμενος το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, και τονίζοντας ότι οι πολίτες ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο τολμηρά στις μεταρρυθμίσεις.

Στην ομιλία του πρωθυπουργού ξεχώρισαν οι οικονομικές εξαγγελίες, με κυριότερη την παράταση του Market Pass για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την καθιέρωση του Youth Pass 150 ευρώ από τον Σεπτέμβριο, καθώς και την εφαρμογή νέου μισθολογίου, με αυξήσεις στο Δημόσιο, από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι φυσικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους, η συνταγματική αναθεώρηση -και δη, αυτή του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα-, η αναμόρφωση του ΕΣΥ, αλλά και η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο τόπος μας κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις και αμαρτίες του δεκαετιών, τις οποίες «διόγκωσε» η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι τραγικοί χειρισμοί που την επέτειναν.

Η χώρα είναι ελεύθερη από την εποπτεία, αλλά πρέπει να κάνει το απαιραίτητο βήμα για να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας άμεσα τον πρώτο στόχο της νέας τετραετίας.

Το ΕΣΥ άντεξε στην πανδημία, εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέδειξε όμως, όπως τόνισε, και τις χρόνιες παθόγενειές του.

Εξειδικεύοντας τους κεντρικούς στόχους της νέας τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από τη δημοσιονομική πολιτική, κάνοντας λόγο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους και πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου Μνημονίου. Το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, όπως είπε, θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί στη Βουλή πριν το τέλος του μήνα.

Στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση του Market Pass και τους επόμενους μήνες, την καθιέρωση του Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, από τον Σεπτέμβριο και την επιβολή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Ακόμη, αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Μειώνεται κατά 1.000 ευρώ ο φόρος στις οικογένειες με παιδιά, μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ασφαλισμένο σπίτι από φυσικές καταστροφές, ενώ οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ απαλλάσσονται από φαρμακευτικές δαπάνες.

Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, καθιερώνεται η κοστολόγηση των πολιτικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Ακόμη συνεχίζεται η εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, ενώ όσοι συνταξιούχοι θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται, δεν θα δούν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 30%.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη: «Στις ελαφρύνσεις να προσθέσετε από το νέο έτος την σταδιακή μείωση τεκμηρίων κατά 30%. Την υποχώρηση κατά μία μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και σταδιακά την κατάργηση του τελευταίου μνημονικού φόρου, του τέλους επιτηδεύματος. Αυτά θα επιτευχθούν με όχημα τη μεγάλη ανάπτυξη».

«Ακούμε τους επιχειρηματίες να λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Τους απαντούμε να δώσουν καλύτερους μισθούς και θα βρουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η αναγκαία συνθήκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος. Αλλά πρέπει να κερδίσουμε επιτέλους τον πολεμο κατά της φοροδιαφυγής. Εχουμε κάνει βήματα με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να κάνουμε. Και προειδοποιώ όσους έχουν βολευτεί πίσω από μια στρεβλή πραγματικότητα, που επιμερίζει άδικα τα βάρη στις πλάτες όλων όσοι δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματά τους: Η κυβέρνηση έχει και τη βούληση και τη νομιμοποίηση να σας εντοπίσει και να σας κάνει να πληρώσετε τους φόρους που σας αναλογούν» ξεκαθάρισε.

Αναμόρφωση του ΕΣΥ

Περιγράφοντας τους στόχους του για το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημα και δεσμεύτηκε εκ νέου για 10.000 προσλήψεις. Σκοπός μας, είπε, είναι να μπορεί το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε επτά με δέκα λεπτά.

Ακόμη, εξήγγειλε επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα νοσήματα, καθώς και για δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης για ζητήματα ψυχικής υγείας.

Οι αλλαγές στην Παιδεία

Για την Παιδεία, εξήγγειλε πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για 100.000 υποψηφίους στον κλάδο ττης Τεχνολογίας. Είπε ότι οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος ανοίγουν τον δρόμο για την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας από το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημών, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε το τοπίο και θα προετοίμαζε το πεδίο για τη μεγάλη αναθεώρηση του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» υπογράμμισε.

Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, να βρουν μαζί τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση και να σπάσει, επιτέλους, όπως παρατήρησε, το κρατικό μονοπώλιο.

Όπως ακόμη επισήμανε, τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία στη χώρα μας θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027. Έμφαση επίσης θα δοθεί στην κτιριακή αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, με πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, καθώς και στην προσχολική αγωγή.

Αρχές του 2025 εκκινεί η διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης - Οι εξοπλισμοί θα συνεχιστούν - Θα ολοκληρωθεί ο φράχτης στον Έβρο

Αναφερόμενος σε σειρά άλλων μέτρων και στόχων, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα διπλασιαστούν οι πόροι του προγράμματος «Σπίτι μου», ενώ η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια, έως το 2030, στη μάχη της κλιματικής αλλαγής, καθώς το 80% της συνολικής ενέργειας θα παράγεται, έως τότε, από ΑΠΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης οριοθέτησε και τον μεγάλο στόχο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εγκαταλείψουν τη στείρα άρνηση και θα προσέλθουν στον διάλογο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας θα συνεχιστούν, όπως και ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Μίλησε ακόμη για περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας της χώρας μέσω διακρατικών συμφωνιών.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ακόμη ξεκάθαρος ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έμεινε στην Ευρώπη, για να πρωτοστατήσει στην Ευρώπη». «Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία» επανέλαβε, «ακόμα κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε».

Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο, όπου τα είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας στο σημείο αυτό στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που τον παρακολουθούσε από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Καλά τα λέω κ. Τσακαλώτε; Καλά τα λέω».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε και την ανάγκη μιας πολιτιστικής αναγέννησης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να φτιάξει τη δική της κινηματογραφική βιομηχανία, ενώ επανέλαβε τον κυρίαρχο εθνικό στόχο για τη επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα «με τα αδέρφια τους στην Ελλάδα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας, δε, στον άνθρωπο, o Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε με απόλυτη συνέπεια όλα τα σχέδια που εκπονήθηκαν για τα άτομα με αναπηρία, για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, για το παιδί».

Παράλληλα, είπε ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης θα πρέπει να αισθάνονται ίσοι και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Χριστιανούς, καθώς και τις ίδιες ευκαιρίες.

«Μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε θριάμβους» είπε εν κατακλείδι ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση σε ένα νεοφιλελεύθερο κράτος δικαίου και λέγοντας ότι δεν θα υποσχεθεί θαύματα, αλλά υπομονή και σκληρή δουλειά.

Το μήνυμα των πολιτών για ενότητα και αλήθεια πρέπει να φτάσει και εδώ, στη Βουλή, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η ρητορική της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες. Η δημοκρατική πολυφωνία σε αυτή τη Βουλή δεν θα επιτρέψει την κακοφωνία, είπε με νόημα. Κάλεσε ακόμη όλους να σεβαστούν τον κοινοβουλευτικό διάλογο και ζήτησε την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Αν κάποιοι σε αυτή την αίθουσα δεν είναι διατεθειμένοι να μην βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια, ας μην την εμποδίσουν. Οφείλουμε να υπηρετούμε τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς κανόνες» σημείωσε και κατέληξε: «Να γίνουμε οι αρχιτέκτονες του πεπρωμένου μας και μαζί με τους πολίτες να ξεκινήσουμε το συναρπαστικό ταξίδι προς την Ελλάδα του 2040».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad