Δημήτρης Στρατούλης: Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια είναι νέα κοροϊδία για το λαό - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

16 Ιανουαρίου 2024

Δημήτρης Στρατούλης: Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια είναι νέα κοροϊδία για το λαόΔημήτρης Στρατούλης

Γραμματέας ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Π. Υπουργός και Βουλευτής

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια είναι νέα κοροϊδία για το λαό

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για την ακρίβεια είναι νέα κοροϊδία για το λαό. Εντάσσονται στα ίδια πλαίσια με αυτά που είχε πάρει τα δύο προηγούμενα χρόνια (επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καλάθι της νοικοκυράς, διάφορά e-pass κλπ), τα οποία δεν αντιμετώπισαν την ακρίβεια. Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης έχουν ξεπεράσει συνολικά το 40% και σε ορισμένα είδη (ελαιόλαδο) έχουν φτάσει το 140%. Η Ελλάδα παραμένει μία από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης με τους χαμηλότερους μισθούς και τα μεγαλύτερα τα κέρδη των εμπορικών αλυσίδων τροφίμων, τα οποία αυξήθηκαν πάνω από το 100%, ροκανίζοντας ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ICAP CRIF, μετά από επεξεργασία των δημοσιευμένων ισολογισμών των 500 πιο κερδοφόρων ελληνικών εταιρειών, δείχνουν ότι τα προ φόρων κέρδη τους υπερδιπλασιάσθηκαν το 2022, με αύξησή τους κατά 137,9%. Αυτές οι εταιρείες τη χρονιά με τον πιο υψηλό πληθωρισμό αύξησαν υπέρμετρα τα κέρδη τους προ φόρων, τα οποία ανήρθαν στα 25,1 δις ευρώ. Μάλιστα, τα πιο μεγάλα κέρδη ανάμεσα σε αυτές τα είχαν οι εμπορικές αλυσίδες τροφίμων και σούπερ μάρκετ.

Δηλαδή, στους καιρούς της ακρίβειας το ύψος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών συμφερόντων έσπασε κάθε ρεκόρ της τελευταίας 20ετίας σε βάρος των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία και εξαιτίας της εξαερώθηκαν.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύουν για άλλη μία φορά ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η ακρίβεια είναι οι πιο ισχυροί μοχλοί αναδιανομής εισοδημάτων σε όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Επίσης, επιβεβαιώνουν ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι για τη μεγάλη ακρίβεια στη χώρα μας φταίει ο «εισαγόμενος πληθωρισμός» και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ευθύνεται, κυρίως, ο «πληθωρισμός της απληστίας» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη ευνοεί, αφήνοντας στο έλεος της ανεξέλεγκτης κερδοφορίας τους τα λαϊκά νοικοκυριά, που συνεχίζουν να φτωχοποιούνται, περιορίζοντας συνεχώς την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, για να τα βγάλουν πέρα.

Ο κύριος Μητσοτάκης, λόγω της αναποτελεσματικότητας των μέτρων για την ακρίβεια που η κυβέρνησή του έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα και της λαϊκής αγανάκτησης που αυτή προκαλεί, αναγκάστηκε να επανέλθει, εξαγγέλλοντας νέα μέτρα. Ούτε, όμως, αυτά αντιμετωπίζουν τις αιτίες αύξησης της ακρίβειας και δεν αποκαθιστούν τις απώλειες των λαϊκών εισοδημάτων εξαιτίας της.

Αντίθετα, η κυβέρνησή του εξακολουθεί να διατηρεί τα υψηλά ποσοστά έμμεσης φορολογίας και να αφήνει ανεξέλεγκτα τα καρτέλ και τις μεγάλες αλυσίδες super

market, που συνεχίζουν να αισχροκερδούν και κερδοσκοπούν ασύδοτα σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

Απαιτούνται ΤΩΡΑ, όχι αναποτελεσματικά αλλά ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ έως μηδενισμό τους στα είδη διατροφής και υγιεινής, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ανώτατο πλαφόν στις τιμές ειδών και υπηρεσιών λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση χρηματιστηρίου ενέργειας, αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και αύξησή του για κάθε παιδί και ουσιαστική βελτίωση μισθών, συντάξεων με προσθήκη αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). Επίσης, απαιτείται η λήψη μέτρων ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας, με ενεργοποίηση, στελέχωση και ισχυροποίηση των αρμόδιων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Για το πρόβλημα της μεγάλης ακρίβειας στα ενοίκια κατοικίας απαιτείται ΤΩΡΑ επιβολή ενοικιοστασίου. Για την προστασία της λαϊκής στέγης χρειάζεται σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων. Επανίδρυση δημόσιου φορέα στεγαστικής πολιτικής για την κάλυψη των μεγάλων στεγαστικών αναγκών χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, και, κυρίως, νέων ζευγαριών.

Οι ισχυρισμοί του Πρωθυπουργού, ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, και η δέσμευση των μνημονιακών κυβερνήσεων της χώρας μας για πρωτογενή πλεονάσματα είναι έωλοι. Και αυτό, γιατί, όταν και όπου αυτός θέλει, με βάση ιδεολογικά και ταξικά κριτήρια τους παρακάμπτει για να δώσει νέα προκλητικά προνόμια στις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας μόνο με μαζικούς και ενωτικούς λαϊκούς αγώνες μπορούν να διεκδικηθούν. Οι δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς χρειάζεται να συντονιστούν για να κάνουν πραγματική αντιπολίτευση στις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που φουντώνουν την ακρίβεια, για να στηρίξουν κοινωνικούς αγώνες για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για τη μείωσή της, αλλά και για να προβάλλουν μία ελπιδοφόρα φιλολαϊκή εναλλακτική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad