Τα "αγκάθια" στην πώληση της υπερχρεωμένης Avramar - Αstakos-News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos-News

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

18 Ιουνίου 2024

Τα "αγκάθια" στην πώληση της υπερχρεωμένης Avramar


Του Γιώργου Λαμπίρη


Στη δεύτερη φάση θα εισέλθει εντός της τρέχουσας εβδομάδας η διαδικασία για την πώληση της Avramar από πλευράς των τραπεζών με τη διενέργεια του due diligence, όπου οι ενδιαφερόμενοι που θα προκριθούν σε αυτήν θα λάβουν εκτεταμένες πληροφορίες αναφορικά με την εταιρεία, σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικονομικά της δεδομένα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αυτοψία στις εγκαταστάσεις της πωλούμενης οντότητας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας δεν θα συμμετάσχει το Grupo Profand, μέσω των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς, στα οποία διατηρεί ποσοστό πλειοψηφίας, με δεδομένη την απόφαση της εταιρείας να μην συνεχίσει στη δεύτερη φάση από τη στιγμή που δεν υφίσταται ενδιαφέρον να εξαγοράσει το όλο αλλά μόνο ένα μέρος της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι και η Philosofish, συμφερόντων του εφοπλιστή, Νίκου Λυκιαρδόπουλου δεν εμφανίζεται να επιθυμεί να αποκτήσει το σύνολο της εταιρείας, αλλά μεμονωμένα περιουσιακά της στοιχεία. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και κατά την πώληση των Νηρέα και Σελόντα στις Amerra Capital και Mubadala το 2020, όπου μετά την απόφαση της ευρωπαϊκής αρχής ανταγωνισμού, το νέο σχήμα υποχρεώθηκε να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία, τα οποία περιήλθαν στην ιδιοκτησία ανταγωνιστικών εταιρειών, μεταξύ αυτών η Philosofish.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το κούρεμα των δανείων που έχει ζητηθεί από το σύνολο των συμμετεχόντων στη διαδικασία είναι ιδιαίτερα υψηλό – σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%-, γεγονός που σε κάθε περίπτωση δεν ικανοποιεί τις τράπεζες που έχουν κινήσει τη διαδικασία για την πώληση της εταιρείας. Θυμίζουμε ότι ο συνολικός δανεισμός της υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη συνθήκη δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την εξέλιξη των πραγμάτων αλλά και την πώληση της εταιρείας, τη στιγμή που έχει χαθεί αρκετό έδαφος από πλευράς χρόνο αλλά και από πλευράς δυναμικής στην αγορά, με αποτέλεσμα η Avramar να απαξιώνεται πλέον σε καθημερινή βάση.

Ξανά η Mubadala στο προσκήνιο;

Στη διεκδίκηση της Avramar εκτός από τις δύο ελληνικές εταιρείες εισήλθαν ακόμα τέσσερα funds του εξωτερικού, τα οποία αποτελούν συμπράξεις επενδυτών, μεταξύ των οποίων το ισπανικό "The Atitlan Fund” καθώς και δύο funds με συμμετοχή αραβικών κεφαλαίων, μεταξύ αυτών η Abu Dhabi Developmental Holding Company.

Έκπληξη φαίνεται να προκαλεί στον κλάδο το γεγονός ότι η καναδική Cooke δεν εμφανίζεται μεταξύ των συμμετεχόντων στη διαδικασία. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παγκόσμια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας με τζίρο περί τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά, η οποία απασχολεί περίπου 13.000 άτομα προσωπικό. Η συγκεκριμένη εταιρεία σημειώνεται ότι διατηρεί εκτός από παραγωγή σολομού και παραγωγή μεσογειακών ψαριών όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, με μονάδες που διαθέτει στην Ισπανία, χώρα στην οποία επίσης δραστηριοποιείται η Avramar. Ανασταλτικό παράγοντα για συμμετοχή της, εκτιμάται ότι αποτελεί και το γεγονός ότι δημιουργείται ζήτημα δεσπόζουσας θέσης στην ευρωπαϊκή αγορά, λόγω της ισχυρής παρουσίας που διατηρούν τόσο η ίδια όσο και η Avramar στην Ισπανία.

Σημειώνεται πως όταν η Deloitte πραγματοποίησε σχετική έκθεση για λογαριασμό των τραπεζών, είχε αναφέρει ότι απαιτούνται κεφάλαια 45 εκατ. ευρώ συνολικά, τα 20 προήλθαν ήδη εκταμιεύθηκαν και διατέθηκαν στην εταιρεία από το δάνειο γέφυρα. Αυτή τη στιγμή ωστόσο, για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της η Avramar μέχρι να κλείσει η συμφωνία – κάτι που εκτιμάται ότι υπό ιδανικές συνθήκες μπορεί να συμβεί στο δ’ τρίμηνο του 2024 – θα χρειαστεί περαιτέρω ρευστότητα, με ποσό τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα κληθούν να διαθέσουν οι τράπεζες.

Ευθύνες της διοίκησης

Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι μεταξύ άλλων για τη σημερινή εικόνα της εταιρείας, φέρει σημαντική ευθύνη η προηγούμενη διοίκησή της. Τα κυριότερα λάθη θεωρείται ότι έγιναν σε θέματα παραγωγής αλλά και στον προγραμματισμό της, με αιφνίδιες σε αποφάσεις για το εάν για παράδειγμα θα παραχθεί τσιπούρα, λαβράκι ή κρανιός και σε ποιες ποσότητες. Πηγές αναφέρουν επίσης ότι το προηγούμενο διάστημα η εταιρεία προχώρησε στην απόρριψη σημαντικών ποσοτήτων ψαριών, τα οποία λόγω της κατάστασης που έχει περιέλθει η Avramar, δεν σιτίζονταν επαρκώς.

Ένας ακόμα παράγοντας που από την αγορά εκτιμάται ότι διαδραμάτισε ρόλο στη σημερινή εικόνα της εταιρείας είναι οι υψηλές αμοιβές που απολάμβαναν στελέχη και σύμβουλοι της Avramar το προηγούμενο διάστημα.

Τι συμβαίνει με τις τιμές και πώς επηρεάζεται η αγορά


Την ίδια στιγμή, η εικόνα που σχετίζεται με τη διαμόρφωση των τιμών εμφανίζει αρκετές ιδιαιτερότητες λόγω της έλλειψης ψαριών στην αγορά, δεδομένης της ταυτόχρονης έλλειψης διαθεσιμότητας από πλευράς Avramar, η οποία αποτελούσε τον μεγαλύτερο παίκτη στις εγχώριες ιχθυοκαλλιέργειες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα η Avramar διέθεσε τσιπούρα και λαβράκι (παραδοτέα με τους φόρους) σε τιμές 5,4 και 4,5 ευρώ αντίστοιχα το κιλό, στην ισπανική αγορά, σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Λογική τιμή για την πώληση ψαριών στην Ισπανία εκτιμάται ότι είναι περίπου 5,60 ευρώ το κιλό για το λαβράκι, ενώ για την τσιπούρα σε περίπου 6,2 ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι πως παρά ότι η Avramar πουλάει αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της αγοράς, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα διαθέτουν απρόσκοπτα ποσότητες και μάλιστα σε υψηλότερες τιμές, λόγω του κενού που έχει δημιουργήσει η κατάρρευση της εταιρείας και της έλλειψης που έχει προκληθεί στην αγορά από τη μείωση της παραγωγής. Το λαβράκι μετά από αρκετά χρόνια πιέζεται έντονα ως προς τις τιμές πώλησης, λόγω του ανταγωνισμού που υφίσταται από πλευράς της Τουρκίας σε συνδυασμό με την αυξημένη διαθεσιμότητα που παρουσιάζει σε σχέση με τη ζήτηση.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad