19η Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων - 106 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου - Αstakos News - Ειδήσεις από τον Αστακό και την Αιτωλοακαρνανία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Ειδήσεις από τον Αστακό και την Αιτωλοακαρνανία

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

19 Μαΐου 2025

19η Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων - 106 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου


Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού συνιστά ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που συντελέστηκε σε τρεις κύριες φάσεις την περίοδο 1914-1923 από τους Νεότουρκους και αργότερα το κεμαλικό καθεστώς.

Πρόκειται για ένα έγκλημα που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τα πατρογονικά τους εδάφη, υπέστησαν βασανιστήρια, εξανδραποδισμούς, βιασμούς και εκτελέσεις, και εξαναγκάστηκαν σε πορείες θανάτου και στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, σε αναγνώριση της ιστορικής αυτής τραγωδίας που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορική συνείδηση του ελληνισμού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad