Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ξηρομέρου για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στη περιοχή μας - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

22 Αυγούστου 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ξηρομέρου για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στη περιοχή μας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ξηρομέρου, στις 17/08/2020, ήρθε σαν θέμα συζήτησης η επικείμενη χωροθέτηση που καθιστά περιοχή ολοκληρωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων νήσων και Αιτωλοακαρνανίας. Ένα σχέδιο που πήρε θετική γνωμάτευση από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Φλεβάρη του 2019.

Η Λαϊκή Συσπείρωση από το Μάρτη του 2019 με ανακοίνωση είχε ενημερώσει το λαό της περιοχής για αυτή την εξέλιξη και τις αρνητικές συνέπειες για το τόπο μας πράγμα που επανέλαβε και στο δημοτικό συμβούλιο.

Η εφαρμογή του σχεδίου θα είναι ένα έγκλημα σε βάρος του λαού της περιοχής και των άλλων γειτονικών περιοχών, γιατί με βάση αυτή τη χωροθέτηση δρομολογούνται εξελίξεις που θα επιτρέψουν την άναρχη και ανεξέλεγκτη επέκταση των υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και την εγκατάσταση νέων καλύπτοντας όχι μόνο το θαλάσσιο χώρο που απέμεινε, αλλά και χώρο από τη στεριά για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον. Ήδη οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής μας βιώνουν την τραγική περιβαλλοντολογική υποβάθμιση των θαλασσών μας.

Οι επιπτώσεις είναι δυσμενέστατες για την υγεία των κατοίκων, τον τουρισμό, τον παραδοσιακό τρόπο αλιείας. Είναι αποδεδειγμένο πλέον και επιστημονικά ότι το περίσσευμα της τροφής και τα εκκρίματα της παράκτιας ιχθυοκαλλιέργειας θολώνουν τα θαλάσσια νερά και προκαλούν νέκρωση του βυθού κάτω από τις δεξαμενές και τα κλουβιά, αλλά και σε ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες.

Ακόμη αναδείξαμε ότι μέσα από το περιβαλλοντολογικό νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών δίνει απλόχερα νέες διευκολύνσεις όπως γρήγορες αδειοδοτήσεις χωρίς περιορισμούς, επιδοτήσεις, φορολογικές απαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη καμία προστασία στους εργαζόμενους στον κλάδο, για δουλειά με δικαιώματα και ασφαλές συνθήκες εργασίας.

Οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής της ΝΔ είναι τεράστιες αλλά και όσων συμπλέουν και υλοποιούν αυτές τις πολιτικές σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων,πολιτικές που εκπορεύονται από την Κ.Α.Λ.Π. (Νέα κοινή αλιευτική πολιτική) της Ε.Ε. που έρχεται να εφαρμοστεί με καταστροφικά αποτελέσματα για τις θάλασσές μας και την περιοχή μας, βάζοντας απαγορευτικές προϋποθέσεις για την κάθε τουριστική ανάπτυξη στον τόπο μας, στοχεύοντας μόνο στη ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στη συγκέντρωση της αλιευτικής δραστηριότητας στα χέρια λίγων μονοπωλιακών ομίλων, στη δραστική συρρίκνωση της μικρής παράκτιας αλιείας και στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων ψαράδων.

Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα σε λαϊκές συνελεύσεις για τη ενημέρωση του λαού σε Αστακό, Μύτικα, Κανδήλα Βασιλόπουλο, Καραϊσκάκη με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Αλήθεια πως αντιτίθεται η δημοτική αρχή και οι άλλες παρατάξεις ψηφίζοντας ένα κείμενο χωρίς να αναδεικνύει τις αιτίες και να καταδικάζει τις πολιτικές που έρχονται να επιβάλλει η κυβέρνηση σήμερα με καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο μας, θέλοντας μόνο να βγει από την ευθύνη και να εκτονώσει τις λαϊκές αντιδράσεις και τις αγωνιστικές διαθέσεις.

Καλούμε το λαό της περιοχής να βγάλει συμπεράσματα, να αντιληφθεί ότι και χθες και σήμερα το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα- κυβερνήσεων,περιφερειών και δήμων-είναι πλήρως εξαρτημένες από την πολιτική των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Ακόμη καλούμε το λαό της περιοχής να αντιδράσει αγωνιστικά και να μην επιτρέψει να εφαρμοστούν εις βάρος του τα σχέδια της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των επιχειρηματιών.

Καλούμε τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων που προαναφέραμε να πάρουν πρωτοβουλία και να συγκαλέσουν λαϊκές συνελεύσεις για την άμεση κινητοποίηση του κόσμου, γιατί έτσι μόνο μπορούν να ανατραπούν και να ακυρωθούν τέτοιες πολιτικές. Αυτό μας δείχνει και η πείρα προηγούμενων αγώνων όπως η ακύρωση των βιορευστών στη Χρυσοβίτσα και στις Φυτείες.

Απαιτούμε:


  • άμεση ακύρωση της σχεδιαζόμενης Π.Ο.Α.Υ. που καταστρέφει και βάζει ταφόπλακα στις όποιες προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας και την καταδικάζει στο μαρασμό
  • λείψει όλων των αναγκαίων μέτρων στις υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες για την δραστική μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων στο περιβάλλον και στους κατοίκους από τη λειτουργία τους
  • άμεση σύγκλιση λαϊκών συνελεύσεων


Για εμάς ρεαλιστικό και εφικτό είναι ότι αφορά την πλειοψηφία του λαού μας και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του και όχι το καπιταλιστικό κέρδος μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων!

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad