Σημαντική ανταπόκριση στις εκδηλώσεις Πολιτισμού της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

05 Απριλίου 2023

Σημαντική ανταπόκριση στις εκδηλώσεις Πολιτισμού της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας


Σημαντική ανταπόκριση στις εκδηλώσεις Πολιτισμού της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης πραγματοποίησαν εκδηλώσεις πολιτισμού· τιμής ένεκεν για τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Παντελή Μπουκάλα με τίτλο «Το Μεσολόγγι στα δημοτικά τραγούδια και στα απομνημονεύματα των αγωνιστών», με τη συμμετοχή των μελών του Πανηγυρικού Συλλόγου, «ο Άη Συμιός», καθώς και μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου 2023 με τίτλο «Ελευθερία», την Κυριακή στις 2 Απριλίου του 2023 .

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την τιμητική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Δαμασκηνού, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαου Κοροβέση, της Αντιπεριφερειάρχου ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Μαρίας Σαλμά, του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Αθανάσιου Μαυρομάτη, του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ανδρέα Φίλια, του Βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας Γιώργου Βαρεμένου, του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου, της Αντιδημάρχου Οινιαδών, Γερασιμούλας Γούργαρη του Πρόεδρου του Πνευματικού Κέντρου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ι.Π Μεσολογγίου, Νίκου Χαντζή, του Πρόεδρου του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή, της Προέδρου της Κοινότητας της Ι.Π Μεσολογγίου, Όλγας Δασκαλή ,του Πρόεδρου Απογόνων της Εξόδου, Γιάννη Μακρή, του πρώην Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Γιάννη Βαϊνά.

Την εκδήλωση προς τιμήν του Παντελή Μπουκάλα, χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του, αναφέροντας ότι δεν είναι μόνο ένας εξαίρετος συγγραφέας και δημοσιογράφος, αλλά και ένας «σκαπανέας» της δημοτικής λαϊκής μας παράδοσης, καθώς η ενασχόλησή του και η έρευνά του με την λαϊκή αυτή έκφραση της ελληνικής ψυχής μάς έχει κληροδοτήσει μοναδικά αποτελέσματα, μια αληθινή πολιτιστική παρακαταθήκη. Κεντρική ομιλήτρια της εν λόγω εκδήλωσης ήταν η Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα, η οποία αναφέρθηκε στον συγγραφέα, ποιητή, δημοσιογράφο και άνθρωπο, Παντελή Μπουκάλα, συγκινώντας, με την αναφορά στο έργο και στο σπάνιο ήθος του, το πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε στο Κτίριο Χρυσόγελου, ενώ και ο ίδιος ο τιμώμενος Παντελής Μπουκάλας πραγματοποίησε μια μοναδική και διεξοδική αναφορά στο Μεσολόγγι και στα δημοτικά του τραγούδια, καθώς και στα απομνημονεύματα των αγωνιστών.

Μια υπέροχη στιγμή της εκδήλωσης αυτής ήταν η απόδοση παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών της «τάβλας» από τα μέλη του Συλλόγου των Πανηγυριστών «ο Άη Συμιός», τους συντηρητές της άυλης τοπικής μας πολιτιστικής κληρονομιάς, που θύμισαν στο κοινό την αξία της δημοτικής λαϊκής παράδοσης. Την εκδήλωση συντόνισε η Ειδική Συνεργάτης του Κτιρίου Χρυσόγελου και Msc Φιλόλογος, Σόφη Λαναρά.

Ακολούθως, στη μουσική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εορτών της Εξόδου 2023, και έπειτα από τους θερμούς χαιρετισμούς του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαου Κοροβέση, της Αντιπεριφερειάρχου ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Μαρίας Σαλμά και του Δημάρχου Ι.Π Μεσολογγίου, Κώστα Λύρου, το πολυπληθές κοινό που παρευρέθηκε, παρακολούθησε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα από καταξιωμένους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου, οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα μουσικό αφιέρωμα, με σκοπούς τραγουδιών, εμπνευσμένων από τους αγώνες της πατρίδας για την υπέρτατη αξία της ελευθερίας, από την ιστορική περίοδο του 1821 έως και σήμερα.

Οι μοναδικές ερμηνείες του Λάκη Χαλκιά , της Σοφίας Βόσσου, της Μαρίας Σουλτάτου, του Κώστα Τριανταφυλλίδη, του Γιώργου Αδαμόπουλου και της Παιδικής Χορωδίας Τυπάλδου υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και παρουσίαση του Γιάννη Τζουανόπουλου κατενθουσίασαν το κοινό που συμμετείχε ενεργά καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας με το ενθουσιώδες χειροκρότημά του.

Ο Τομέας Πολιτισμού της ΠΔΕ-ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας ευχαριστεί θερμά όλα τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που στηρίζουν και προβάλλουν τις εκδηλώσεις. Επίσης, ευχαριστεί θερμά τον εικαστικό Γιάννη Ρόμπολα για την επιμέλεια του φύλλου ενημέρωσης (αφίσας).

Ο Τομέας Πολιτισμού με τις παρούσες εκδηλώσεις τιμής και πολιτισμού επεδίωξε αρχικά, την υλοποίηση εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη των ήδη καταξιωμένων και αναγνωρισμένων πνευματικών ανθρώπων της περιοχής και στην έκφραση ενός συλλογικού «ευχαριστώ» για την προσφορά τους στην ψυχοπνευματική ανύψωση του κοινωνικού συνόλου και έπειτα να εξυμνήσει την Έξοδο της Ι.Π Μεσολογγίου, μια ανεπανάληπτη ιστορική στιγμή που αποτελεί έκφραση και αποτύπωση της γενναίας ελληνικής ψυχής, συνδυάζοντας τον στόχο της γνήσιας ψυχαγωγίας και της υπενθύμισης κορυφαίων ιστορικών γεγονότων που ενώνουν και καλλιεργούν το πνεύμα και την ψυχή των πολιτών.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad