Κινητοποίηση ΟΑΣ και Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας - Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αstakos News - Η ενημέρωση στα καλύτερά της!

Τα νέα του Αστακού και... όχι μόνο!

29 Σεπτεμβρίου 2017

Κινητοποίηση ΟΑΣ και Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Αιτ/νιας και μέλη των διοικήσεων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων που είναι στην δύναμη της ΟΑΣ μετά από απόφαση που πήραν πραγματοποίησαν την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης ΔΑΟΚ Αιτ/νίας.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του οργανωμένου κινήματος του Νομού μας έκαναν μια αναφορά στην άσχημη κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι. Ανέφεραν πως αυτά που βιώνουν σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι συνέπεια μιας πολιτικής που υλοποιείται χρόνια τώρα στη χώρα μας εκπορευόμενοι από την ΕΕ. Κατάσταση η οποία επιδεινώνεται με την ψήφιση και εφαρμογή των μνημονίων δηλαδή της άγριας φοροληστείας, τη μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ΟΓΑ, ΕΦΚΑ αλλά και τον ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει σχεδόν για τίποτα τους κτηνοτρόφους, όπως π.χ. καταρροϊκός πυρετός, ενώ ο κατάλογος συνεχίζεται με ΕΝΦΙΑ, με ακριβά εφόδια, ζωοτροφές και πάει λέγοντας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αναφορά ιδιαίτερα για το ζήτημα της κτηνοτροφίας γενικά, αλλά και ποιο ειδικά, όσον αφορά της μεγάλες ελλείψεις που παρουσιάζουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Νομού μας. Οι υπηρεσίες αυτές στελεχώνονται μόνο με 13 κτηνιάτρους οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται και στα γραφεία για γραφειοκρατική δουλειά, να βρίσκονται καθημερινά στα σφαγεία για ελέγχους και σε κτηνοτροφικές μονάδες σε ένα τεράστιο νομό, ο οποίος ταυτόχρονα είναι ο πρώτος, ακόμη, σε αιγοπρόβειο πληθυσμό στην Ελλάδα. Έκπληξη μας έκανε το γεγονός πως στις προτάσεις του προϊστάμενου είναι να κλείσουν τα κτηνιατρεία της Κατούνας και της Κατοχής, με το πρόσχημα πως υπολειτουργούν και πως με αυτό τον τρόπο θα δυναμώσουν τα υπόλοιπα.

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων αναδείχτηκαν οι μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πληρωμές διάφορων προγραμμάτων, όπως της βιολογικής κτηνοτροφίας αφού εκκρεμούν ακόμη από το 2013 οι πληρωμές εκατοντάδων κτηνοτρόφων. Είναι χρήματα που περιμένουν χρόνια οι παραγωγοί για να μπορέσουν να αγοράσουν ζωοτροφές για τα ζώα και να ανταποκριθούν σε άλλες βασικές ανάγκες που έχουν. Για τις καθυστερήσεις αυτές έχει σοβαρή ευθύνη η Διεύθυνση της ΔΑΟΚ αλλά περισσότερες ευθύνες έχει η πολιτική ηγεσία της αντιπεριφέρειας της Αιτωλοακαρνανίας και κατ’ επέκταση η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας αυτής είναι ελάχιστοι για ένα τόσο μεγάλο νομό.

Οι κτηνοτρόφοι απαίτησαν:
  • να υπάρχει στελέχωση των υπηρεσιών για να πληρωθούν άμεσα τα προγράμματα αυτά και για το 2013, αλλά και για τα υπόλοιπα έτη που εκκρεμούν
  • κανένα κλείσιμο κτηνιατρικής υπηρεσίας, αντιθέτως στελέχωση τόσο σε επιστημονικό προσωπικό, αλλά και εργαζόμενους γραφείου για τη δουλεία των μητρώων κ.α.
  • αυστηροί έλεγχοι για ελληνοποιήσεις και εισαγωγές κρεάτων ιδιαίτερα σε περιόδους που υπάρχει εγχώρια παραγωγή
  • να μην ισχύσει ο κτηνίατρος εκτροφής, αφού πρόκειται στη ουσία για ένα ακόμη χαράτσι που επιβαρύνει τους κτηνοτρόφους και να γίνεται με ευθύνη της ΔΑΟΚ


ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του Astakos-News. Υβριστικά σχόλια ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με το παραπάνω άρθρο, δεν θα δημοσιεύονται. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατ' ανάγκη από την παρούσα ιστοσελίδα.

Post Top Ad